miercuri, 1 iulie 2015

HILLARY CLINTON: READY FOR AMERICA"Cel mai rău lucru care se poate întâmpla într-o democrație, precum și în viața unui individ , este de a privi cu cinism viitorul și de a pierde speranța."Pe Hillary Clinton o  urmăresc cu foarte mare atenţie şi de foarte mult timp. Întotdeauna am ştiut că îmi place enorm şi că mă inspiră. Am încercat să îmi explic de ce am această admiraţie faţă de ea. M-am gândit că este prin excelenţă imaginea PUTERII, a FORŢEI şi evident oamenii puternici exercită o anumită fascinaţie şi seducţie. PUTEREA  care aşa a fost să fie, s-a ales  la genul feminin. După ce am descoperit aceste gânduri exprimate public de Hillary Clinton am înţeles de ce o admir. Puterea ei nu vine din asocierea cu alţi oameni care au condus destinele lumii sau au fost liderii Americii,  nu vine din bani şi nici din  influenţă. Puterea Doamnei Hillary Clinton vine din Forţa şi Tăria minţii sale. Şi câţi dintre noi, oricum foarte, foarte mulţi confundăm cinismul cu pragmatismul, iar pe seama speranţei facem glume seci. Hillary Clinton este back in business. Şi gata pentru o nouă şi majoră etapă din viaţa ei: alegerile pentru Preşedinţia SUA 2016. Cum va arăta campania electorală, cum este America şi lumea post Obama, cum va acţiona Hillary, sunt câteva dintre temele de dialog pe care le-am adresat lui Mircea Geoană, președintele Partidului Social Românesc (PSRO), fost ambassador al României la Washington între 1995-2000 şi fost  ministru de externe  între 2000-2004, un excelent cunoscător al mediului politic, economic şi social american şi în egală măsură poate singurul român care este prieten cu familia Clinton. 


”Hillary este azi într-un proces amplu de reinventare”

După înfrângerea  din Iowa,  din 2008 Mircea Geoană a declarat în presa din România : "Cunoscând-o pe Hillary şi ştiindu-i tenacitatea, sunt convins că va aştepta campania din 2012, atunci când fie un Obama neexperimentat, fie un McCain la aproape 80 de ani îi vor oferi, poate, şansa pe care azi a ratat-o" Sunt 8 ani de atunci. Lumea  a  trecut printr-o  Criză economică şi financiară dureroasă, care inevitabil a dus la schimbări majore . După 8 ani lumea este altfel.A.B:  Hillary Clinton s-a schimbat ?

M.G: Liderii autentici au o capacitate de reinventare permanentă. Liderii banali au o durată limitată de utilizare în timp. Hillary Clinton  face parte din prima categorie. Pe Hillary și pe soțul său, fostul Președinte  Bill Clinton îi cunosc de peste 20 de ani. De-a lungul întregii sale cariere, Hillary  a avut capacitatea de a-şi depăşi propriile limite. Care a fost momentul care i-a permis lui Hillary  această reinventare? Acela în care a acceptat să devină Secretar de Stat în Administraţia Obama. În momentul în care ea  l-a susţinut pe Obama în prima campanie dar şi în  cea de a doua  pentru realegerea ca Preşedinte, baza democrată şi uriaşul network  de infleunţă al familiei Clinton n-a mai fost in conflict cu cealaltă parte a publicului democrat  şi a establishment-ului democrat. Apoi  o anumită problemă de imagine şi de perceptie legate de  perioada administraţiei Clinton s-au atenuat prin faptul că postul de Secretar de Stat permite o profilare dincolo de partide pentru interesul mare al naţiunii  şi oferă o statură globală pe care Hillary a îndeplinit-o cu foarte mare uşurinţă. Hillary este azi într-un proces amplu de reinventare.  În esenţă, eu cred ca Hillary Clinton  este azi un om de stat de calibru global și ar fi un exceptional Preşedinte al SUA. Nimeni nu poate garanta succesul, dar cu multă tenacitate şi extrem de multă muncă, ea a depășit momente care păreau ireparabile din punct de vedere carieră politică şi profil public. Este o dovadă a faptului că o femeie de calibru îşi poate propune în pofida tuturor obstacolelor să ajungă la cea mai influentă poziţie de pe planetă, cea de Preşedinte a SUA.

AB: Cum aţi simţit-o pe Hillary Clinton când aţi dat pentru prima data mâna cu ea?

MG:Foarte intensă. Are o anumită intensitate când interacţionează cu oamenii…

AB:Este o intensitate naturală sau una construită?

MG:Posibil să fie şi multă muncă în spate. Bill Clinton, soțul ei,  este un “natural”  cum se spune. La Hillary este o chestiune poate mai construită,  dar este profund interesată de tot ce înseamnă fenomen social, politic, international, electoral. Iar dacă mă uit la Hillary Clinton pe care am cunoscut-o ca Primă Doamnă a SUA şi la Hillary de azi, evoluţia ei este inconstetabilă. Este azi un om politic cu calităţi desăvârşite.

”Hillary Clinton  a avut un rol extraordinar în recalibrarea  politicii externe americane, dar au fost  şi momente în care nu a avut success”.

In 2014 Hillary Clinton a lansat volumul “ Alegeri Dificile-Hard Choices” prin care explica multe dintre deciziile luate ca secretar de stat al SUA,  în domeniul politicii externe, creionând şi portretele câtorva lideri internationali.

A.B: Timp de patru ani a fost dirijorul politicii mondiale. Cum arată lumea după manadtul său ?

M.G: Oricât de influent ar fi titularul de la Departamentul de Stat, în cazul de față fiind vorba de unul cu un uriaș  set de relaţii personale,  schimbarea extrem de complexă care a avut loc, vine de la Administraţia Obama. Perioada de reaşezare a lidershipului american de la era Bush la era Obama este o operaţiune în sine  complexă. Intrebarea este : Cum reuşeşti să repari anumite răni  deschise pe care fosta administraţie le-a produs în principalele şantiere de relaţii internationale, în principal în Orientul Mijlociu, cu două războaie în Irak şi în Afganistan  fără să pierzi lidershipul şi preeminenţa globală americană? Această discuţie încă nu s-a încheiat iar în clipa de faţă se proiectează ca o temă importantă pentru campania din 2016: care este rolul lidershipului american într-o lume care se schimbă de o manieră foarte energică. Hillary Clinton  a avut un rol extraordinar în recalibrarea  politicii externe americane, dar au fost  şi momente în care nu a avut success. Lumea se concentrează pe evenimentele din Libia din septemebrie 2012, când  la Benghazi au fost asasinați  ambasadorului și trei funcționari ai consulatului SUA și pe subiectul:  reset-ul cu Rusia. Un success foarte mare este investiţia pe care Hillary Clinton  a făcut-o în modificarea relaţiilor strategice între America şi China, primele două puteri ale lumii, trecerea de la un parteneriat făcut de Departamentul Trezoreriei, strict financiar şi economic la unul strategic şi financiar, Hillary având acolo un rol pe care l-a jucat  în urmă cu patru decenii Henry Kissinger. Întotodeauna există plus şi minus. Hillary a ieşit pe plus. Ea este unul dintre  cei mai importanţi şi infleunţi Secretari de Stat pe care America i-a dat. 

”În ultimul rând întrebarea este: va vota publicul American  o femeie? Răspunsul este da.”

Adversari şi prieteni, cu toţii recunosc că Doamna Clinton are capacitatea formidabilă de  A REVENI. În 13 aprilie anul acesta şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele  din SUA din 2016, din partea Partidului Democrat. După 8 ani intră din nou în joc.

A.B:  Care este fotografia de ansamblu a SUA, azi, după 8 ani ?

M.G:Pe palierul pur economic America a mers bine ( depăşirea Crizei de câtre Adminsitraţia Obama, creştere economică de peste 3%, rata şomajului în jur de 5% ). Şi totuşi publicul este nemulţumit. De obicei când ţara merge bine şi americanul simte în buzunar  portofelul, în mod normal politicienii sunt ok. Ei acum nu mai sunt, din mai multe motive. La nivel global, iar America nu face excepţie există un decalaj tot mai mare între capacitatea de guvernanţă  a politicului şi aşteptările publicului. Americanul, consummator de reţele sociale, extrem de implicat civic, a ajuns la forme de micro şi macro nemulţumire  faţă de lidershipul politic, la cote fără precedent. Practic nimeni nu mai poate să fie la adăpostul unor critici care,  deşi în mod traditional ar trebuie să fie reprezentate de nişte cifre economice. Ei bine, nu . Ca dovadă, că Preşedintele Barack Obama este la cote de popularitate mult mai scăzute decât performanţa economică, el fiind  autorul ieşirii din recesiune. Acest element este extrem de simbolic. Iar el este valabil şi în Europa şi în România, în orice altă parte a planetei. Publicul devine tot mai exigent cu adminsitraţia şi cu guvernanţii săi. Apoi există gradul uriaş de polarizare politică din America de azi și care se va acutiza. Eu cunosc America bine, am prieteni din ambele tabere. Rar am văzut o intensitate, o asprime  o polarizare politică extrem de importantă așa cum este cea de acum.  În ultimul rând întrebarea este: va vota publicul American  o femeie? Răspunsul este da. Este clar că si republicanii,  după episodul Mitt Romney şi-au dat seama că America s-a schimbat.  Există o infuzie de public hispanic, asiatic cu sensibilităţi la care republicanii nu au ştiut să se adapteze( în alegerile din 2012). Vor căuta un contra-candidat pentru  Hillary Clinton, care în mod evident va fi candidatul Partidului Democrat. Eu mă aştept la o campanie extrem de intensă, foarte scumpă, cu costuri în jur de 2,5-3 miliarde de dolari, de ambele părţi. Sigur sunt bani mulţi dar bani transparenţi.  Aşa că “Money talks….””Eu cred că americanii caută un lider experimentat, care în plan intern şi extern să ofere nilşte răspunsuri.”

Fostă Prima Doamnă a SUA, senator de New York, Secretar de Stat, Hillary Clinton  şi-a anunţat revenirea printr-un spot de 2,20 minute, postat pe reţelele de socializare cu sloganul: “ Americanii au nevoie de un campion. Eu vreau să fiu acel campion”. În 2016 candidatul Hillary  Clinton va avea 68 de ani. Americanii vor  candidaţi competenţi şi empatici iar istoria ultimelor două alegeri arată că SUA au avut nevoie de un Preşedinte tânăr.

A.B:Nu e cam târziu pentru dna Clinton?

M.G:Nu cred că vârsta este obstacolul principal pentru Hillary. Dacă ne uităm la criticile aduse Preşedintelui Obama au fost tocmai legate de lipsa de experineţă. Eu cred că americanii caută un lider experimentat, care în plan intern şi extern să ofere nilşte răspunsuri. Cred că vârsta va fi un subiect. Marc Rubio( Partidul Republican), primul comentariu pe care l-a făcut l-a lansarea candidaturii sale a fost că el este omul viitorului nu omul trecutului, cum este Hillary Clinton. Sigur că va fi atacată pe subiect de vârstă dar nu cred că la vitalitatea ei, la energia pe care o degajă nu va reprezenta  un subiectt care să-i inhibe şansele. Sunt alte două subiecte mari și complicate: unul  legat de faptul că ar fi o a treia adminsitraţie democrată, de acea ea va trebuie să găsească o linie foarte fină între a se asocia cu elementele de succes  ale Adminsitraţiei Barack Obama dar să se şi distanțeze  de lucrurile care sunt mai vulnerabile, iar aceasstă diferențiere fiind  probabil negociată și acceptată cu Preşedintele Obama, pentru că acolo lumea este civilizată, Atacul pe care Hillary Clinton  îl va primi, aşa cum poate și Jeff Bush( dacă va fi desemnat) îl va primi este din partea presei indepenedente din America,  referitor la acest sentiment de dinastie politică, la faptul că America nu este o democraţie a dinastiilor politice. Este o chestiune care are o puternică vulnerabilitate, fie că este vorba de Jeff Bush, fie că este Hillary Clinton.

”Principalul atuu pe care HillayC îl are este imensa sa experienţă politică”

Comparativ cu 2008, Hillary Clinton  vine cu o nouă imagine  pe care o expune în spotul său de campanie: este umană, renunţând la ipostaza dominatoare-dură, este mult mai modestă şi mai ales comunicativă, este modernă iar clipul său cuprinde o varietate foarte mare de personaje care reprezintă electoratul american, dar mai ales care tine cont de toate transformările care au avut loc în societatea americană în aceşti 8 ani. Clipul a fost filmat cu personaje reale şi se concentrează pe  oameni adevăraţi,  Hillary Clinton  apărând abia la finalul spotului. E foarte clar că Hillary Clinton  nu vrea să repete greşelile campaniei din 2008, când a fost acuzată de impulsivitate şi orgoliu. Stafful său de campanie cuprinde VIP-uri ale marketingului şi comunicării: Wendy Clark strateg marketing la Coca-Cola şi Roy Spence personalitate a publicităţii de peste ocean, se vor ocupa de noua imagine a sa, apoi fostul jurnalist, acum strategul principal,  Joel Benenson ( a lucrat pentru Barack Obama ăn 2008 şi Bill Clinton ăn 1996), secondat de Jim Margolis şi Jim Messina experţi în comunicare politică, Robby Mook un guru al reţelelor de socializare iar preşedintele campaniei este John Podesta, unul dintre creierele  campanieie lui Bill Clinton.

A.B: Vor reuşi aceştia să construiască o campanie  prin care să-I convingă pe americani că votând-o Hillary Clinton vor întoarce o pagină nouă în istroia SUA?

M.G:Cred că subiectul primului Preşedinte Femeie este încă foarte puternic. Cine ar fi crezut că într-o Americă în care segregarea rasială era regula în urmă cu 50 de ani ar putea să aleagă un afro american, în persoana Președintelui Barack Obama. Idea că America este ţara tuturor posibilităţilor o va ajutape Hillary Clinton care  și-a creat o reţea extrem de infleuntă  la nivel national şi international denumită  Global Women Leadership Initiative, care a început la Departamentul de Stat la care  au aderat  personalităţi feminine și din România. La aceasta se adaugă și Ready for Hillary,  demosntrând  implicarea și importanța  networkul feminin nu feminist în  pregătirea atât de minuţioasă a acestei campanii, așa  încât  nici un detaliu să nu fie  omis. Principalul atuu pe care Hillay îl are este imensa sa experienţă politică, inclusiv în afaceri externe, la care se adaugă  faptul că este femeie,  mamă, bunică mai nou, faptul că a avut şi momente delicate cu soţul, într-un fel umanizează şi victimizează. Fapătul că cei care îi conduc campania îi recomandă ca strategie  să fie un lider al oamenilor  este clar că se vrea ca Hillary să nu fie in rolul supertasrului politic care folosit excesiv crează mai multe vulnerabilităţi decât avantaje.


”Va fi un lider global exceptionsal. Eu ii tin pumnii. ”
AB: Avem un scenariu. Hillary Clinton devine  Preşedintele SUA în 2016.. Cum se va uita  câtre România?

M.G:Pe Dna Clinton o cunosc foarte bine. Am lucrat cu ea, cu  Bill Clinton, cu  toţi cei din jurul ei implicați acum în campanie, cu unii dintre ei sunt prieten. Sunt oameni care generează proiecte valoroase, atunci când au interlocutori valabili. Dacă la Bucureşti va exista o interfaţă, vorbesc de Preşedintele României, de Administraţie, de lideri, dacă va exista o propunere coerentă care să ducă parteneriatul strategic româno-american la următoarea etapă prin care România să îşi demonstreze utilitatea şi valoarea într-o relaţie asimetrică așa cum este cea dintre  România şi America. Cred că Hillary Clinton se va uita cu mult, mult interes câtre România pentru că are o sensibilitate pemtru tot ce înseamnă teme sociale inclusiv cu privire la emanciparea femeii. Va trebui să invatam ca înainte să fii considerat ca un partener valoros trebuie să devi tu mai sofisticat şi nu exclusiv in relația bilaterală, ci mai influent in Europa, pentru că atunci când între Președintele României si Presedinta SUA va exista o întâlnire, să ai acolo un aliat care să îți  furnizez solutii, intr-o lume care se reașează. Va fi un lider global exceptionsal. Eu ii tin pumnii.Interviu realizat de Antoaneta Banu si se regaseste in varianta print si online a publicatiei "Business Woman "