marți, 23 iunie 2015

VA SCRIU DIN TEHERAN„Delphine Minoui analizeaza totul. Iar analizele pe care le-a facut in acesti ani ne dezvaluie Iranul in esenta sa umana, dar si divina.” (Libération)

 
sursa Editura  Polirom
Va scriu din Teheran, experienta iraniana a jurnalistei Delphine Minoui – corespondenta ziarului Le Figaro in Orientul Mijlociu, a aparut in colectia „Hexagon. Istorie” a Editurii Polirom, traducere de Nicolae Constantinescu.

In 2009, jurnalista Delphine Minoui parasea in graba Iranul, inspaimintata ca politia avea sa o opreasca in ultima clipa. Timp de zece ani, transmisese de aici reportaje pentru mass-media franceza, ca Radio France si Le Figaro.

In toata aceasta perioada a fost hartuita permanent, asemenea multor jurnalisti occidentali care, ca si ea, aveau origini iraniene.

Va scriu din Teheran prezinta, sub forma unei emotionante scrisori adresate bunicului sau defunct, experienta sa iraniana.

Intr-o carte in care trecutul si prezentul se intrepatrund, Delphine Minoui propune o perspectiva proaspata si nuantata asupra acestei tari visate si temute, oscilind permanent intre deschidere si izolare.

Alaturi de ea, patrundem in interiorul periculoasei militii Basij si al serviciilor de securitate, dar descoperim si sufletul poporului iranian prin bunica Mamani, prietena Niloufar sau tinara Sepideh.

DELPHINE MINOUI a primit in 2006 premiul Albert Londres pentru reportajele sale din Iran si Irak. Este corespondenta ziarului Le Figaro in Orientul Mijlociu. A locuit in Teheran si Beirut, iar in prezent traieste la Cairo. Este autoarea mai multor carti, dintre care Divortata la 10 ani(in colaborare cu Nojoud Ali, 2009) a devenit rapid un bestseller international.