duminică, 25 ianuarie 2015

TÂNĂRUL ROŞU DIN OLIMPConform ultimelor sondaje, SYRIZA, partidul de extremă stângă  ar trebui să iasă victorios în alegerile legislative de astăzi, considerate cruciale nu doar pentru  Grecia ci pentru întreaga Europă. Azi 9,8 milioane de alegători sunt chemaţi la urne să-şi aleagă cei 300 de deputaţi.
Athena  face agenda europeană, iar troica (Bruxelles, BCE, FMI) aşteaptă rezultatul din această seară, în timp ce pentru greci SYRIZA reprezintă ultima  speranţă, o naţiune aflată în pragul falimentului.
Liderul acestui partid este deputatul de 40 de ani Alexis Tsipras. Tânăr şi pe cale de a RE-porni o țară aflată în pragul căderii nervoase, Tsipras este un grec carismatic, cu o  imagine mai mult de personaj de cinema din anii 50, purtând un costum impecabil și cămașă fără cravată, care priveşte Europa de la înălţimea Olimpului. „ Cu noi, Grecia în loc să joace în ritmul impus de pieţele internaţionale  se va întâmpla invers. „
Această  frază rostită de Tsipras în timpul unui discurs din Creta, în campania electorală este în fapt esenţa programului său de guvernare.
sursa foto http://www.alexistsipras.eu/     


Dar cine este Alexis Tsipras? Născut în 1974, după căderea „dictaturii coloneilor”, Tsipras devine foarte activ în Tineretului Comunist. De formaţie inginer, Alexis Tsipras preia conducerea SYRIZA în 2008. În mâinile sale, SYRIZA devine  în doi ani partidul  de opoziție al țării. Ales deputat în 2009, tânărul "roșu" a devenit unul dintre cei mai aprigi adversari ai planului  de asistență pentru Grecia a Uniunii Europene și FMI în schimbul austerităţii severe. Un orator  excelent, care vorbește liber, ironizând politicile europene: "Ei vor să facă din Grecia o țară în care salariile sunt la nivelul bulgarilor iar  prețurile la nivelul celor din  Bruxelles. »

Atitudinea lui Alexis Tsipras este mereu calmă, cu gesturi simple fără accente exhibiţioniste, pentru a convinge. În spatele acestei „fețe „ se află un tânăr politician formidabil, un bărbat puternic , care a urcat scara și care azi este aproape să-şi atingă visul de a  conduce țara. S- a întâlnit cu Ernesto fiul lui lui Che, iar fotografia lui Fidel Castro domină biroul său, dar cu toate astea Alexis Tsipras îşi gestionează bine imaginea, depăşind  capcana de a deveni o „ caricatură revoluționară” aşa cum au sfârşit alţi politicieni din zona balcanică.

Partidul lui Tsipras  a apărut  în 1991, imediat după retragerea Partidului Comunist Grec. La început SYRIZA împărtășea  idealurile și principiile stângii democratice europene dar   a suferit  două transformări majore. Prima a avut loc  în 2004, când a  asimilat  alte facțiuni de  stânga adoptând o atitudine  opozantă  față de globalizare printr-o retorică "radicală". A doua transformare  și cea mai puternică s-a petrecut  în 2011, când  SYRIZA  este purtătorul de cuvânt al grecilor împotriva politicii de austeritate. SYRIZA,  reprezenta între 3 și 5% din preferinţele alegătorilor dar din  2009  a crescut la 27%  ca apoi din 2012  şi până azi să ajungă  30% .
Marea necunoscută este : poate depăşi SYRIZA  cota  de 35% pentru a forma majoritatea absolută în Parlament? Foarte greu de spus, mai ales că încă de la  începutul secolului XX, Grecia este puternic angajată în coaliţii de guvernare. În ultimii 40 de ani, conservatorii din  Noua Democrație și Mișcarea Socialistă Panelenă (PASOK)  a social-democraților au deţinut conducerea grecilor.