miercuri, 7 ianuarie 2015

ŞI EU SUNT CHARLIEToată presa franceză se identifică printr-o susţinere totală cu publicaţia Charlie Hebdo. Pe orice  pagină de web din Franţa vei găsi scris  mare: 
NOUS SOMMES  TOUS CHARLIE .

Este dramatic tot ce se petrece în aceste ore la Paris. Sigur că pe unele televiziuni din România se speculează pe marginea unui scenariu cum că teororiştii nu sunt în realitate islamişti….etc.

Discuţiile la care asist acum pe tv la noi  se focusează pe atentate şi este normal să fie aşa, căci moartea celor mai mari caricaturişti şi oameni de presă din Franţa este cutremurătoare. 

Oricum publicaţia satirică  Charlie Hebdo are un trecut bogat  în atentatele pe care le-a trăit în ultimii 10, în urma publicării de articole şi caricaturi care ironizau  simbolurile islamice, Profetul, legea islamică Sharia.

Charlie Hebdo a militat mereu pentru libertatea de exprimare şi  a ironizat extremismul de orice fel mai ales cel religios indiferent  despre ce religie era vorba. Cea mai recentă caricatură publicată  de jurnalişti este îndreptată împotriva liderului ISIS Abu Bakr Al-Baghdadi.

În această perioadă întreaga lume musulmană sărbătoreşte naşterea Profetului Mohammad. Doar că Anadolu News Agency scrie că în Iraq, reprezentanţii ISIS au interzis până şi sărbătoarea denumită Mawlid, care este un moment de mare bucurie și fericire. Potrivit Anadolu News Agency, imamii nu au voie să mai vorbească  de această sărbătoare  în predicile lor  de vineri. Profetul Muhammad se crede că s-a născut la data de 12 Rabi Al-Awwal, care în acest an corespunde cu 4 sau 5 ianuarie

Iar pentru cei interesaţi vă ofer într+un articol următor o scurtă istorie a Islamului.