vineri, 2 ianuarie 2015

2014- ÎNTÂLNIRI


Prima postare pe acest an este o amintire. În iarna anului 1984, în vacanţa de iarnă am mers la cinema. Era ştiut că nu putea trece  scurta perioadă de relaxare fără să merg la film şi sau la teatru. 
Tata a cumpărat bilete la un film care nu prea stârnea interesul. Adevărul este că era un frig ucigător şi acasă şi afară încât lumea nu mai avea chef de nimic. Dar familia mea mă ajuta mereu să rezist indiferent de ce se petrece în jurul meu. Era un antrenament la anduranţă. Am mers la un cinematograf mic şi îngheţat care  se numea cinema Doina, era undeva lângă Banca Naţională, azi fiind transformat într-o cârciumă. Normal ce se putea face cu un cinematograf. Îmi amintesc că eram cam 6 oameni în toată sala. Rula filmul " ANNA PAVLOVA" regia era semnată de Emil Loteanu, iar în rolul principla o mare actriţă a URSS-ului-Galina Beliaeva. 

Filmul era o mare realizare a cinematografiei ruse( sovietice) o coproducţie cu Marea Britanie şi era povestea celebrei balerine Anna Pavlova.  Filmul era ameţitor de frumos, totul era ca o vrajă unde muzica avea  rolul principal.
 Mă gândeam că trebuie să fie un mare compozitor rus, căci altfel nu se putea. Filmul a rămas în inima mea.
Şi l-am văzut după 1989 cu toată plăcerea, fiind unul dintre acele filme care rămân în inimă prin imagine, poveste, interpretare, muzică, prin tot.

Aveam să aflu după anii 90 că muzica a fost creată de compozitorul  Eugen Doga, de origine basarabeană.
Eugen Doga a fost  şi rămâne una dintre vedetele cinematografiei ruse( sovietice) prin muzica de film pe care a creat-o.
Dar nu a neglijat şi cinematografia din România, compunând muzica din filmul " Maria Mirabela".

Prin 1986 am văzut la Televiziunea Română un alt film rusesc care a intrat în colecţia mea.
" Drama la vânătoare" după Cehov, pe care marele nostru regizor Emil Loteanu a interpretat-o cu un alt nume. " Gingaşa şi tandra mea fiară". În rolul principal feminin aceaşi tulburătoare actriţă Galina Beliaeva. 
 Iar muzica era la fel de tulburătoare. Compozitor Eugem Doga.
Vara lui 2014 m-a întâlnit cu marele compozitor
Eugen Doga Maestrul a susţinut un concert cu piese din creaţia sa, invitat fiind de autorităţile din România  cu prilejul aniversării Zilei Limbii Române, pe 31 august, un eveniment creat şi regizat de Alice Barb. Şi ce credeţi?Pentru o clipă m-am simţit Galina Beliaeva. 
A fost o întîlnire tulburătoare pentru mine, a însemnat să privesc altfel filmul rus, marea lor creaţie artistică şi să aflu atât de multe despre istoria URSS, a acelor ani dar şi despre zbaterile Chişinăului, de azi. Toate în lungi şi frumoase discuţii cu maestrul Eugen Doga.
Nu puteam rata ocazia să trăiesc puţin ca într-un film rusesc.
 Dovada o găsiţi pe pagina mea de facebook.

http://www.facebook.com/AntoanetaEtaBanu