miercuri, 1 octombrie 2014

CARTEA SINCERITĂŢII
Am promis că revin cu câteva rânduri despre cum şi-a pregătit ex-preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy revenirea în politica franceză. S-a vorbit mult despre interviul său de 45 de minute de pe canalul France 2, interviu care a făcut audienţă.

sursa foto http://www.sueddeutsche.de/politik/nicolas-sarkozy-sein-amt-seine-frau-sein-stolz-ein-bild-von-einem-mann-1.276714Adevărata revenire a lui Sarkozy nu s-a produs la tv ci pe reţelele de socializare. Sarko a posta un comentariu, un discurs sciall-media adresat francezilor, pe contul său de Facebook. Cea ce se reţine de aici este tonul pe care l-a abordat fostul preşedinte. „…în seara alegerilor prezidențiale, din 6 mai 2012 am mulțumit francezilor  pentru onoarea pe mi-au acordat-o  de a conduce destinul țării  timp de cinci ani.

 Am anunţat atunci intenția mea de aretrage din  toate activitățile publice. De atunci am avut timp să mă gândesc la  toți acești ani de activitate intensă. Am fost în măsură să facă pasul înapoi necesar pentru a analiza cum a decurs  mandatul meu(…)Azi le pot vorbi francezilor  fără povara Puterii care distorsionează relațiile umane.

Dar această lipsă a speranței în Franța de astăzi ne impune nouă politicienilor  să ne reinventăm profund(…)După o analiză atentă, am decis să ofer o nouă opțiune politicii franceze. Pentru că, de fapt, a rămâne un spectator la situației în care se află azi  Franța este de fapt o formă de laşitate , de abandon.

Trebuie să oferim răspunsuri întrebărilor pe care  francezii le adresează politicienilor, Eu cred în unitatea națiunii care nu poate merge mai departe  fâră speranță, fără perspectivă. Trebuie să construim o alternativă credibilă, aşa cum este  nevoie  construim  formațiunea politică a secolului XXI.

Cred că toată lumea  este convinsă de forța și sinceritatea angajamentului meu în  serviciul de Franței”. În cea a constat marea revenire a fostului preşedinte?

Nicolas Sarkozy a fost uman în apariţia sa. A recunoscut  greșelile făcute, a încercat să se împace cu francezii, abordând  strategia de” mea culpa”.

Şi mai cu seamă  Sarkozy a căutat să evite orice formă de aroganță. Aceasta este, fără îndoială, o revenire de succes.