duminică, 28 septembrie 2014

PALMA


Românii se uită cu mare plăcere la telenovele turceşti. Nimic rău. E un mod de a înţelege o societate cu toate cutumele ei. Există în atitudinea personajelor un gest care m-a intrigat, m-a revoltat şi apoi m-a pus pe gânduri. PALMA. Turcul pălmuieşte foarte repede şi foarte uşor. M-am întrebat dacă nu cumva este un mod de viaţă la ei. Şi am găsit răspunsul. Îl ofer şi celor care citesc blogul meu pentru a înţelege. 
sursa foto

Pe THE HUFFINGTON POST mi-a atras atenţia un articol scris de Elif Shafak, scriitoare turcă şi care se numeşte, în adaptarea mea: “ PALMA LUI ERDOGAN PE FAŢA TURCILOR” . Articolul său a fost preluat şi de publicaţia the Guardian.
Elif Shafak se concentrează pe evenimentele car au avut loc recent în Turcia, accidentul minier din Soma, moartea celor 300 de ortaci şi de ceea ce a urmat după. Adică despre agresiunea pe care premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avut-o la adresa celor care au îndrăznit să-l judece pentru lipsa măsurilor de protecţie pentru lucrătorii din mină şi la modul cum autorităţile au acţionat pentru salvarea victimelor. Refugiat într-un supermarket, de teama protestatarilor, premierul a găsit de cuviinţă să-l pălmuiască pe Taner Kuruca, bărbatul care spune că se afla în magazin la acel moment. Acesta şi-a cam schimbat declaraţiile despre acest eveniment de teama a ceea ce ar putea avea loc asupra sa. Taner Kuruca spune că în momentul în care gărzile de corp au început să împingă oamenii, premierul i-a tras o palmă pur şi simplu, de furia mulţimii. Până şi avocaţii lui Erdogan par să aibă versiuni diferite despre acest incident, care nu a fost singular. Yusuf Yerkel , un consilier apropiat de primul-ministru, a fost filmat lovind un protestatar . Mai târziu, Yerkel emis o declarație spunând " că nu fost capabil să rămână calm din cauza provocărilor, insultelor și atacurilor la care a fost supus . "
Scriitoarea arată că într-o ţară normală gestul premierului ar fi creat mari probleme întregului guvern. Dar nu în Turcia. Şi ajungem acolo unde doream. În această ţară a pălmui pe cineva este un gest firesc, normal şi moştenit de-a lungul timpului. Elif Shafak spune că există o educaţie în acset sens în famiiile tradiţionale din Turcia: părinţii îşi pălmuiesc copiii, soţul dă cu uşurinţă o palmă soţiei, în magazine, la restaurant, în familie, la şcoală, pe stradă, oriunde , oricine şi oricând nu există limite pentru a pălmui. Iar „ scuza de aur” cum o numeşte autoarea este : am fost provocat, au fost aduse prejudicii onoarei mele, m-a supărat….
„PALMA FACE PARTE DIN CULTURA NOASTRĂ. O naţiune întreagă este pălmuită de politicienii ei, Statul are toată puterea în Turcia . Cetățenii nu . Noi, ca națiune suntem folosiţi pentru a fi pălmuiţi de către cei puternici . În familie, în școală , în armată , în stradă , în supermarket . . . palma este peste tot . Și, după cum ultimele zile arată , masculinitate turcă este mult prea ușor de provocat „spune Elif Shafak.
Şi când mă gândesc că turcii au stat aici, la noi 400 de ani. !
(Adaptare după THE HUFFINGTON POST )