sâmbătă, 20 septembrie 2014

FEMEI LA PUTERE EP 2

PARISUL FEMEILOR
Politică şi Tango( sursa foto:(http://club.doctissimo.fr/volver4/tango-peinture-151705/photos.html)                                                 


“ Aici trebuie  să fie o femeie la mijloc!“ Cam asa s-ar putea interpreta celebrul “cherchez la femme”. Adevărul este că de 5 ani încoace, în politica franceză există o femeie gata să facă jocurile. În 2007, într-o campanie foarte dură a stat in faţa lui N Sarkozy, dna Segolene Royal. Ea a candidat din partea  Partidului Socialist şi este cunoscută ca fiind admiratoarea  unora  dintre politicile lui Tony Blair. Segolene Royal a absolvit   ENA şi a fost antrenată în lupta  politică de aripa fostului  preşedinte  Francois Mitterand. Şi ca o ironie a “politicii”  Segolene Royal este mama copiilor lui  Francois Hollande, actualul contracandidat socilaist , a lui Sarkozy. Cuplul s-a separat în anul 2007, la o o lună după eşecul lui Royal la alegerile prezidenţiale. Ministru în mai multe rânduri în guvernele socialiste Segolene Royal este prima femeie, în istoria Franţei, cu şanse de a fi fost  aleasă preşedinte . Ea a câştigat atunci lupta internă, devansându-i în cadrul Partidului Socialist, pe  Dominique Strauss-Kahn şi  Laurent Fabius  fiind desemnată   pentru a candida la prezidenţiale din 2007 , pe care le-a pierdut în  faţa lui Sarkozy cu un procent de 46,94%. 
Segolene Royal
 La 5 ani după Royal, o altă femeie politician se aruncă în lupta pentru preşedinţia Frantei: Marine Le Pen. Este fiica lui Jean Marie Le Pen, care a fost contracandidatul lui Sarkozy în 2007 din partea Frontului Naţional, partid etichetat ca fiind de extrema dreaptă. Marine Le Pen a  condus  campania electorală a tatălui său, iar înainte de primul tur de scrutin din acest an, dna Le Pen era cotată cu 14% din intenţiile  de vot. Avocat de profesie , Marine Le Pen a preluat partidul  de la tatăl său în 2003 devenind  vice-preşedinte. În 2010, dna Le Pen şi Frontul Naţional au reuşit să obţină în Nord-Pas-de-Calais  22% din voturi la alegerile regionale, rezultat după care , Marine Le Pen a devenit un adevărat personaj politic la nivel national. Cu toate acestea, dna Le Pen s-a luptat cu Bruno Gollnisch, pentru conducerea partidului, fondat de tatăl său, Jean Marie le Pen.

 
Marine Le Pen.


L-a învins pe Bruno Gollnisch, iar din  ianuarie 2011, conduce partidul. Dna Le Pen a oferit cea mai mare surpiză pe 22 aprilie, în primul tur din alegerile prezidenţiale când s-a clasat pe locul trei , în voturile date de francezi: François Hollande a obţinut 28,63%, în timp ce actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy, a luat 27,18%, iar Marine Le Pen a obţinut 17,9 %. O mare surpriză pentru toti experţii in ştiinţe politice care îl vedeau pe Jean-Luc Mélenchon (Frontul de stânga), pe locul trei, acesta reuşind să obţină doar  - 11,11%. Aşa că în turul doi dna Le Pen face jocurile. Cu alte cuvinte cui va oferi voturile sale? Florian Philippot, directorul de campanie al dnei Le Pen a declarat câtre Canal+, că de 1 mai, dna Le Pen îi cheamă pe francezi la o întâlnire în Piaţa Operei, la un meeting de ziua muncii. Tot el a mai spus că preşedinta FN va dialoga cu alegătorii săi privind turul al doilea pentru preşedinţia Franţei. Este ştiut faptul că dna Le Pen nu simpatizează cu nici unul dintre cei doi contracandidaţi."Oamenii sunt liberi, ei fac ce vor, dar este posibil să  alegi între Sarkozy şi Hollande, când vezi în ce stare  ajuns această ţară?" a spus Florian Philippot.
 Din punctul lui de vedere francezii-votanţi cu Marine Le Pen ar trebui mai degrabă să dea un vot în alb la cel de al doilea tur de scrutin. Este posibil, în acelaşi timp ca dna Le Pen să nu ofere nici cea mai mică sugestie electoratului său. Cert este că pe 1 mai Marine Le Pen va face un anunţ. Întrebarea este dacă alegătorii FN  vor urma instrucţiunile date de  candidatul lor. Potrivit unui sondaj, realizat de  OpinionWay duminică noaptea, 37% din alegători săi ar da voturile lor lui  Nicolas Sarkozy iar lui  François Hollande la 18%. Dar 45% dintre ei sunt indecişi. Până pe 6 mai când are loc cel de al doilea tur de scrutin, dna Le Pen are de gând să îşi savureze din plin victoria din primul tur. 
( articol publicat în 2012 )